Στρατάκης Δημήτριος

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ME ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ

Τηλ: (+30) 2810 379760
Ώρες γραφείου: Δευτέρα 10:00-12:00
e-mail:  dstrat@hmu.gr
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
Εκτενές Βιογραφικό

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Δρ. Στρατάκης Δημήτριος γεννήθηκε το 1965 είναι στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) το 1987 και έλαβε το δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών (MSc) Ηλεκτρονικής Φυσικής και Ραδιοηλεκτρολογίας από την Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ το 1992, και το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ το 1992. Τον Μάρτιο του 2011, απέκτησε Διδακτορικό Δίπλωμα (Ph.D) από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ με αντικείμενο “Μέτρηση και εκτίμηση αβεβαιότητας ηλεκτρομαγνητικού πεδίου σε σύγχρονα συστήματα ασυρμάτων ευζωνικών επικοινωνιών”. Σήμερα διατελεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (HMMY) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ), με γνωστικό αντικείμενο «Τηλεπικοινωνίες με έμφαση στις μετρήσεις Ηλεκτρομαγνητικών πεδίων».

Ο Στρατάκης Δημήτριος είναι επιστημονικός υπεύθυνος του Εργαστηρίου Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών (ΕΜΙΑ) το οποίο ανήκει στο θεσμοθετημένο εργαστήριο “Πολυμέσων, Δικτύων και Επικοινωνιών” του τμήματος ΗΜΜΥ του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Τα αντικείμενα έρευνας του εργαστηρίου αφορούν την ανάπτυξη μεθοδολογιών και την διενέργεια μετρήσεων ηλεκτρικών, μαγνητικών και ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από την περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων (μετρήσεις σε συστήματα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενεργείας, μετρήσεις πλησίον ηλεκτρικών βιομηχανικών και οικιακών εγκαταστάσεων ηλεκτρικών μηχανημάτων και συσκευών κλπ.) ως την περιοχή των ραδιοσυχνοτήτων (μετρήσεις στο περιβάλλον κεραιών επικοινωνιών, κεραιών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κεραιών σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, κεραιών ασυρμάτων δικτύων τηλεπικοινωνιών και κεραιών μικροκυματικών ζεύξεων, μετρήσεις στο περιβάλλον Radar κλπ.) και τις μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικών πεδίων για την αξιολόγηση υλικών από πλευράς ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης.

Σε προπτυχιακό επίπεδο ο Στρατάκης Δημήτριος είναι Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος και διδάσκων για τα μαθήματα: “Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι”, “Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα IΙ” και “Κεραίες και Διάδοση Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας” του Τμήματος ΗΜΜΥ, ενώ στο παρελθόν ήταν Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος και διδάσκων για το θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος των μαθημάτων “Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες”, “Ψηφιακές επικοινωνίες”, “Δομές μετάδοσης” και “Δίκτυα κινητών και προσωπικών επικοινωνιών” των Τμημάτων Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. και Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων του ΤΕΙ Κρήτης και έχει επιβλέψει πάνω από 40 ολοκληρωμένες πτυχιακές εργασίες. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο διδάσκει το μάθημα “Advanced Topics in Antennas and Wireless Propagation and Measurements” στο μεταπτυχιακό τμήμα “Msc in Informatics & Multimedia” του τμήματος ΗΜΜΥ του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., και έχει επιβλέψει την επιτυχή ολοκλήρωση τριών (3) μεταπτυχιακών διατριβών.

Στα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Στρατάκη Δημητρίου περιλαμβάνονται οι μεθοδολογίες μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικών πεδών από τις εξαιρετικά χαμηλές συχνότητες ως την περιοχή των ραδιοσυχνοτήτων στο φάσμα των μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών, η διάδοση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, τα σύγχρονα ασύρματα δίκτυα ευρυζωνικών επικοινωνιών, και οι μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικών πεδίων για λόγους ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης. Στα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των ερευνητικών του δραστηριοτήτων συμπεριλαμβάνονται πέντε (5) κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία (book chapters), οκτώ (10) πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, καθώς και τριάντα εννέα (39) εργασίες σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια με κριτές.

Έχει συμμετάσχει σε τριάντα (30) εθνικά και διεθνή ερευνητικά και αναπτυξιακά ανταγωνιστικά έργα σε δύο εκ των οποίων ήταν επιστημονικός υπεύθυνος. Είναι κριτής σε αρκετά επιστημονικά περιοδικά, έχει συμμετάσχει στην οργάνωση επτά (7) διεθνών επιστημονικών συνεδρίων, και έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων (εκθέσεις, ημερίδες, ομιλίες, συνεντεύξεις) σε θέματα που άπτονται των ερευνητικών του δραστηριοτήτων. Το δημοσιευμένο επιστημονικό έργο του Στρατάκη Δημητρίου έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης και έχει αποτελέσει την βάση για περαιτέρω έρευνα από άλλους Έλληνες και ξένους επιστήμονες αριθμώντας μέχρι σήμερα περισσότερες από 270 αναφορές
( https://scholar.google.gr/citations?hl=el&pli=1&user=icjAEW4AAAAJ ).

Μετάβαση στο περιεχόμενο