ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ
Δελτίο Τύπου
Επίσκεψη Καθηγητή Ιωσήφ Σηφάκη στο
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
Την Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021 επισκέφτηκε το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ο διακεκριμένος Ηρακλειώτης ακαδημαϊκός, Καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης, για να συναντηθεί με μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, με σκοπό να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες του Τμήματος και την προοπτική διασύνδεσης της έρευνας που υλοποιείται στο Πανεπιστήμιο με τις παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας και της Ευρώπης.
Η Σύγκλητος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (αρ. πράξης 61/12.07.2021), μετά από πρόταση της συνέλευσης του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (αρ. πράξης 41/Θ.1/06-07-2021), αποφάσισε πρόσφατα ομόφωνα την ανακήρυξη του Ιωσήφ Σηφάκη σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος ΗΜΜΥ, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την πολυετή, εξαιρετική συνεισφορά του στην επιστήμη της πληροφορικής και ειδικότερα στον τομέα της σχεδίασης και επαλήθευσης πληροφοριακών συστημάτων, για την οποία άλλωστε βραβεύθηκε το 2007 με το βραβείο Turing, αντίστοιχο του βραβείου Nobel στην Πληροφορική.
Η αποδοχή από τον Καθηγητή Ιωσήφ Σηφάκη της ανακήρυξής του σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, αποτελεί μεγάλη τιμή για το νεοσύστατο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο που μέσα σε μόλις δύο χρόνια λειτουργίας έχει να επιδείξει σημαντική πρόοδο στην έρευνα, στην καινοτομία και στη μεταφορά τεχνολογίας.
Ο κ. Σηφάκης, στη συζήτηση που ακολούθησε των παρουσιάσεων των μελών του Τμήματος, δήλωσε ότι είναι έκπληκτος από τις ερευνητικές επιδόσεις του Τμήματος, οι οποίες βεβαίως μπορούν να εξελιχθούν ακόμη περισσότερο μέσα από την εξωστρέφεια και την εποικοδομητική συνεργασία των ερευνητικών ομάδων και εργαστηρίων με αναπτυξιακούς φορείς και επιχειρήσεις της Κρήτης, της Ελλάδας, αλλά και ευρύτερα της Ευρώπης.
Η ερευνητική δυναμική και η έφεση στην καινοτομία είναι από τα στοιχεία εκείνα τα οποία έχουν αξιολογηθεί στα πολύ θετικά σημεία του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, αναδεικνύοντάς το ήδη στη 10η θέση ανάμεσα σε 22 ελληνικά Πανεπιστήμια σύμφωνα με διεθνείς, αξιόπιστες βάσεις δεδομένων (SCImago Institutions Rankings/ Scopus), υψηλότερα από άλλα αρχαιότερα και μεγαλύτερα Πανεπιστήμια. Ειδικά σε θέματα καινοτομίας, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο βρίσκεται στην 3η θέση, πιθανότατα λόγω των πολλών και επιτυχημένων συνεργασιών που έχει θεσπίσει με διεθνείς οργανισμούς, αναπτυξιακούς, κοινωνικούς φορείς και επιχειρήσεις, καθώς και λόγω των ευρεσιτεχνιών που έχει κατοχυρώσει.
Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών έχει καταφέρει, σε δύο μόλις χρόνια λειτουργίας, να αντλήσει σημαντικότατους πόρους από ανταγωνιστικά ερευνητικά έργα, χρηματοδοτούμενα τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των πόρων αυτών κατευθύνεται στην αναβάθμιση των υποδομών των εργαστηρίων, καθώς και στην υποστήριξη της εκπαίδευσης και της έρευνας με υποτροφίες για νέους μεταδιδάκτορες, υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές.