Αντιμετωπίζοντας τα Ενεργειακά Προβλήματα Απομονωμένων Περιοχών

Αντιμετωπίζοντας τα Ενεργειακά Προβλήματα Απομονωμένων Περιοχών
Στα πλαίσια του Ερευνητικού προγράμματος “Mastering Energy Supply focusing on Isolated Areas – MESfIA” που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε στα πλαίσια της Δράσης ERASMUS+ και συντονίζεται από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) και τον Επικ. Καθηγητή Αντ. Τσικαλάκη του τμήματος ΗΜΜΥ. Το συγκεκριμένο έργο φέρνει κοντά Φορείς τόσο από την Ε.Ε. όσο και από χώρες της Ν.Α. Ασίας προκειμένου να αναπτύξουν Εκπαιδευτικές Δράσεις μεταπτυχιακού επιπέδου σε διάφορα ζητήματα της ενεργειακής τροφοδοσίας απομονωμένων και νησιωτικών περιοχών.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν 5 ενημερωτικές ημερίδες (Workshops) από τα μέσα Φεβρουαρίου 2022 εως και τα μέσα Απριλίου 2022.
Η 1η ημερίδα, στις 15 Φεβρουαρίου 2022, διοργανώθηκε από το ITC στα Κανάρια Νησιά. Σε αυτή την εκδήλωση δόθηκε στα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών με έμφαση στην ενσωμάτωση των μονάδων ΑΠΕ τη χρήση του Υδρογόνου και των λοιπών διατάξεων αποθήκευσης. Με αφορμή αυτής της ημερίδας Κροάτες προσκεκλημένοι παρουσίασαν τις ανάγκες γνώσεων επιχειρηματικότητας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
H 2η ημερίδα, την 1η Απριλίου 2022  διοργανώθηκε στο Χο Τσι Μινχ του Βιετνάμ από το NongLam University,εταίρο του έργου, το οποίο εστίασε στις ιδιαιτερότητες αυτής της χώρας όσον αφορά στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών και ιδίως, Βιομάζας και Ηλιακής Ενέργειας αλλά και στην παρουσίαση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών που αναπτύχθηκαν με τη βοήθεια του έργου και διοργανώνονται από το Πανεπιστήμιο αυτό και αλλά και από το University of Technology and Education-University of Danang, το δεύτερο Πανεπιστήμιο του Βιετνάμ που συμμετέχει στο έργο. Στο ίδιο πλαίσιο παρουσιάστηκε και ο εξοπλισμός που αποκτήθηκε σε αυτά τα Πανεπιστήμια με τη Συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του προγράμματος MESfIA.
Παρόμοια εκδήλωση, η 3η ημερίδα, πραγματοποιήθηκε την 5η Απριλίου 2022 στην Ταϋλάνδη με τη συμμετοχή των Πανεπιστημίων Asian Institute of Technology και Naresuan University, επίσης, εταίρων του έργου. Εκεί ο Επικ.Καθηγητής του τμήματος ΗΜΜΥ, Δρ. Κατσίγιαννης παρουσίασε τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας (resiliency) των Ηλεκτρικών Δικτύων. Οι Ταϋλανδοί εταίροι παρουσίασαν τη δομή των Μεταπτυχιακών προγραμμάτων που αναπτύχθηκαν με τη βοήθεια του έργου καθώς και τις νέες δυνατότητες που τους έδωσε ο εξοπλισμός που αγοράστηκε με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος.
Στις 7 Απριλιου 2022 πραγματοποιήθηκε η 4η ημερίδα στην Τουλούζη, στις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου Laplace του Universite Paul Sabatier –  Toulouse III . Εκεί ο Καθηγητής κ.Καραπιδάκης του τμήματος ΗΜΜΥ και Δ/ντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, παρουσίασε την εκτιμώμενη συνεισφορά των Διατάξεων Αποθήκευσης και των Υβριδικών Σταθμών στη λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας της Κρήτης. Το εκπαιδευτικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά έδωσε, επίσης,  έμφαση σε σύγχρονα θέματα φωτισμού, αυτοματισμού, αλλά και στις προκλήσεις του ευφυούς φωτισμού.
Στις 19 Απριλίου 2022, πραγματοποιήθηκε η 5η ημερίδα στην Ινδονησία με την ευθύνη των εταίρων μας Universitas Gadjah-Mada και Institute of Technology of Bandung. Εκεί παρουσιάστηκαν η δομή των Μεταπτυχιακών προγραμμάτων που αναπτύχθηκαν με τη βοήθεια του έργου καθώς και οι νέες δυνατότητες που τους έδωσε ο εξοπλισμός που συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα. Ιδιαίτερα, μνεία δόθηκε στον εξοπλισμό HarwareI in the Loop (HIL) της εταιρείας Typhoon, με τον κ. Lim από το Typhoon Regional Office Singapore να κάνει μια σχετική παρουσίαση όπως ο Δρ. Roni Irnawan από το UGM, να παρουσιάζει σχετικές ασκήσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν έχοντας αυτόν τον εξοπλισμό.
Για τα κυριότερα ευρήματα από αυτές τις δραστηριότητες καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του έργου www.mesfia.eu καθώς και στα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Έργου.
Το πρόγραμμα MESfIA συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του προγράμματος  Erasmus+

MESfIAProject
MESfIA_Project
info@mesfia.eu

Το Δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο